یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
در این مطلب به معرفی یک کراس اوور الکتریکی جدید از کشور چین آمده ایم؛ کراس اووری با نام لیوان RL7.
لیوان برندی جوینت ونچر مابین لیفان و جیلی است، اما جالب ترین نکته در خصوص این برند زمان تأسیس آن است؛ ژانویه امسال!
بله درست خواندید؛ ژانویه سال ۲۰۲۲ یعنی در حدود ۷ ماه پیش و اینک با گذشت ۷ ماه از تأسیس یک برند، شاهد رونمایی از اولین خودروی مفهومی آن هستیم و همین مورد برای اثبات سرعت پیشرفت سرسام آور چینی ها در حوزه تکنولوژی و خودرو کفایت می کند.
همچنین یکی دیگر از اهداف تعیین شده برای برند Livan، ایجاد ایستگاه های تعویض باتری توسط این شرکت است.
لیوان RL7 بر مبنای پلت فرم GBRC، که توسط جیلی و لیفان طراحی شده، شکل گرفته است. این پلت فرم به صورت اختصاصی برای خودروهای با قابلیت تعویض باتری شکل گرفته و قابلیت ساخت محصولاتی با فواصل محوری ۲۷۰۰ تا ۳۱۰۰ میلی متر را داراست.
از نظر ایمنی، کانسپت RL7 به مواردی نظیر دو لیدار، پنج رادار موج میلی متری، دوازده رادار اولتراسونیک، یازده دوربین و… مجهز است و موارد ذکرشده، قابلیت دست یابی RL7 به سیستم خودران سطح ۳ را فراهم آورده اند.
در نمای جلو و عقب لیوان RL7 شاهد به کارگیری چراغ های پیوسته هستیم و طراحی خودرو مملو از ترندهای روز همچون بدنه دورنگ و… است و نوشته LIVAN در نمای جلو و عقب خودرو با فونتی درشت به چشم می آید و بیننده را در اولین نگاه به یاد نامِ آشنای Lifan می اندازد.
طراحی خاص و صد البته زیبای لیوان RL7 سبب شده است ضریب درگ بسیار مناسب ۰.۲۴ برای این خودرو ثبت شود.
نمونه تولیدی لیوان RL7 در سه گونه متفاوت از نظر فنی ارائه خواهد شد؛ محور جلو محرک، محور عقب محرک و چهارچرخ محرک.
در این بین، نمونه چهارچرخ محرک از دو موتور الکتریکی ۱۲۰ و ۱۵۰ کیلوواتی بهره می گیرد که قدرتمندترین مدل از RL7 خواهد بود. شتاب صفر تا صد این نسخه ۴.۹ ثانیه تخمین زده شده و حداکثر مسافت قابل پیمایش آن نیز عددی بین ۵۵۰ تا ۷۵۰ کیلومتر اعلام شده است.
رضا صفرآبادی فراهانی
پایگاه خبری اسب بخار
لیوان برندی جوینت ونچر مابین لیفان و جیلی است.
جالب ترین نکته در خصوص این برند زمان تأسیس آن است؛ ژانویه امسال، یعنی سال ۲۰۲۲!
نمونه تولیدی لیوان RL7 در سه گونه متفاوت از نظر فنی ارائه خواهد شد؛ محور جلو محرک، محور عقب محرک و چهارچرخ محرک. نمونه چهارچرخ محرک از دو موتور الکتریکی ۱۲۰ و ۱۵۰ کیلوواتی بهره می گیرد که قدرتمندترین مدل از RL7 خواهد بود.
انصافا از رو تارا عقب ماشینو طراحی کردن
تست و بررسی لاماری ایما به عنوان جدیدترین کراس اوور مونتاژی بازار ایران و مقایسه دو اسکوتر یاماها N-MAX و هوندا PCX، آن چیزی است که در آخرین قسمت فصل هفتم اسب بخار به نمایش در آمده است.
در قسمت یازدهم فصل هفتم اسب بخار به سراغ تست و بررسی FMC T5 فردا موتورز رفته ایم. همچنین در بخش خودروچی این قسمت مقایسه رنو تندر ۹۰ اتوماتیک با دانگ فنگ H30 کراس را انجام داده ایم.
در قسمت دهم فصل هفتم اسب بخار به سراغ تست و بررسی دایون Y5 در کویر مرنجاب رفته ایم. همچنین در این برنامه تجربه سفر یک روزه به کویر و قواعد این دسته از طبیعت گردی ها را با مخاطبان خود به اشتراک گذاشته ایم.
تست و بررسی هایما S5 جدید با جعبه دنده ۶AT آیتم اصلی قسمت نهم فصل هفتم اسب بخار است که می توانید در این برنامه به تماشای آن بنشینید.
در قسمت هشتم فصل هفتم اسب بخار به سراغ تست و بررسی کراس اوور KMC K7 کرمان موتور رفته ایم. همچنین در بخش تست موتورسیکلت ها، بررسی اسکوتر هیبریدی یاماها گرندفیلانو را انجام داده ایم و در آیتم خودروچی نیز، تویوتا یاریس و هیوندای i20 مونتاژ آپشنال را با هم مقایسه نموده ایم.
تارا دوست معولی در هفتمین قسمت از فصل هفتم اسب بخار، به سراغ تست و بررسی ایران خودرو تارا در نسخه دنده ای رفته ایم و این سدان ملی جدید را به چالش کشیده ایم. همچنین در بخش دوچرخه، به سراغ تست و بررسی یاماها WR155 رفته ایم و این موتورسیکلت به نسبت آفرودی را […]
در این قسمت از فصل هفتم اسب بخار، تست و بررسی سدان جدید FMC 511 را انجام داده ایم. در ادامه برنامه به سراغ مقایسه پژو ۲۰۷i دنده ای و دنا پلاس دنده ای رفته ایم و یاماها ان مکس را هم در بخش بررسی موتورسیکلت ها تست نموده ایم.
در قسمت پنجم فصل هفتم اسب بخار به سراغ تست و بررسی ام وی ام ۳۱۵ پلاس رفته ایم. همچنین در بخش خودروچی، به بررسی مزدا ۳ قدیمی و هیوندای آوانته در بازار کارکرده ها پرداخته ایم. در آیتم تیپ کار هم به سراغ کیت های زیربندی ارتقا یافته خودروهای دو دیفرانسیل رفته ایم و […]
در قسمت چهارم از فصل هفتم اسب بخار به تست و بررسی هیوندای آزرا مدل ۲۰۰۸ و ۲۰۱۸ و مقایسه بین دو اسکوتر شهری هوندا کلیک و وسپا VX-L پرداختیم.
قسمت سوم فصل هفتم اسب بخار «ارتفاع پَست» نام دارد و در قالب یک ویژه برنامه تهیه شده است. در این برنامه دو خودروی یواز پاتریوت و یواز پیکاپ مورد تست و بررسی قرار گرفته اند.
در قسمت دوم فصل هفتم اسب بخار، به سراغ تست و بررسی آفرودی پیکاپ KMC T8 کرمان موتور رفته ایم و این خودرو را به یک چالش کوهستانی دعوت کرده ایم. همچنین در این برنامه موتورسیکلت سری تریل T2 شرکت کویر موتور هم توسط مجریان این برنامه تست شده و در آیتم خودروچی هم نگاهی به پژو پارس LX و پژو ۲۰۶ تیپ ۵ انداخته ایم.
بالاخره انتشار اولین قسمت فصل هفتم اسب بخار با تست و بررسی فیدلیتی گروه بهمن و یاماها ایروکس آغاز شد. بالاخره پخش فصل هفتم اسب بخار در تیر ۱۴۰۰ آغاز شد و قرار است تا پایان سال جاری، در این برنامه خودروها و موتورسیکلت های مختلفی مورد تست و بررسی قرار بگیرند. قسمت اول فصل […]
انصافا از رو تارا عقب ماشینو طراحی کردن
source
یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
با افتخار قدرت گرفته از WordPress | Theme: Newsup by Themeansar.