زمانی که اولین بار صحبت از واردات دوباره خودرو به کشور انجام شد، مردم از خوشحالی در پوست خود نمیگنجیدند. حالا با گذر مدت زمان بسیار طولانی و آغاز قطرهچکانی واردات خودرو، هر روز شاهد رونمایی محصولات عجیب و غریب حاصل صنعت خودروسازی جهان، به جز تولیدات کشورهای مطرح هستیم.
این بار به موازات برگزاری دومین نمایشگاه خودرو اوراسیا، قرعه به نام برند لادا (Lada) کشور روسیه افتاد تا با چهار محصول گرانتا (Granta)، وستا (Vesta)، وستا کراس (Vesta Cross) و نیوا تراول (Niva Travel) روانه بازار ایران شود. اما خوشبختانه نام نیوا برای ایرانیان به هیچ عنوان غریبه نیست و به زودی شاهد حضور لادا نیوا تراول در بازار کشور خواهیم بود.
مزایا و معایب
+ قیمت نهایی بسیار رقابتی
+ توان آفرود قابل توجه
– سطح امکانات رفاهی محدود
– کیفیت ساخت پایین
– طراحی داخلی بسیار قدیمی
مشخصات فنی
لادا برند خودروساز زیرمجموعه شرکت دولتی آفتو واز (AvtoVAZ) روسیه است که در کنار سایر برندهای مشابه خودروسازان روسی، نظیر اُواز (یواز/UAZ) و گاز (GAZ)، در اصل در زمینه طراحی و تولید خودروهای نظامی فعالیت دارد. مدل نیوا (Niva) نیز از این قاعده مستثی نیست، اما اولین بار در سال ۱۹۷۷ در نسخه غیرنظامی و بر اساس پلتفرم خودرو نظامی واز ۲۱۲۱، روانه بازار شوروی و کشورهای بلوک شرق شد. این خودرو در تیراژ بسیار محدود به بازار ایران نیز راه پیدا کرد. اما آنچه موجب شهرت لادا نیوا شد، جانسختی، سادگی تعمیرات، هزینه نگهداری بسیار پایین و توان آفرود خیرهکننده آن بود.
در گذر سالیان دراز و مخصوصا از سالهای پس از ۲۰۰۰، شرکت واز (VAZ) در همکاری با جنرال موتورز آمریکا به ساخت نسخههای مدرنتر نیوا ادامه دادند که حتی با نام شورولت نیوا در بازار خودرو روسیه عرضه شد. هدف جنرال موتورز بهبود کلی مدل نیوا، مخصوصا از دیدگاه فنی و طراحی ظاهری بود که به تولید خانواده جدید نیوا ۲ منجر شد. اما این جوینت ونچر پردردسر در سال ۲۰۲۰ پس از کشمکشهای طولانی به پایان راه رسید، تا بار دیگر سکان پروژه نیوا جدید دست روسها بیافتد.
تولید نیوا ۲ با ارائه سری جدید محصولات تحت نام لادا نیوا تراول (Niva Travel/نیوا تِرَوِل) یا نیوا سفری انجامید و باعث شد تا نام سری اول نیوا به لادا نیوا لجند (Neva Legend/نیوا افسانهای) تغییر پیدا کند.
آنچه روانه بازار ایران خواهد شد نسخه بهروزشده، با طراحی جدید خارجی و داخلی است، اما از دیدگاه فنی و مهندسی، عملا تفاوت چندانی با واز ۲۱۲۱ ندارد و همچنان بر اساس زیربندی و انتقال نیروی بهروزشده همان مدل نیوا قدیمی سوار است.
نتیجه کار ارائه یک خودرو از کلاس شاسی بلند سایز کوچک (CUV)، ۴ سیلندر با سیستم سوپاپبندی قدیمی OHV (۸ سوپاپ) از نوع تنفس طبیعی با توان و گشتاور بسیار بسیار کم است که از گیربکس دستی و سیستم دو دیفرانسیل دارای کمک سنگین دو سرعته با عملکرد مکانیکی (دستی) و مجهز به سیستم انتقال نیروی دو دیفرانسیل دائمی به همراه قفل دیفرانسیل مرکزی بهره میگیرد.
جالب آن است که از دیدگاه آفرود، لادا نیوا تراول از زوایای حمله و فرار خوب و حتی ویژگیهای نهانی چون محافظ فولادی زیر موتور و باکس فیلتر هوا قرار گرفته در ارتفاع بالاتر از سطح پیشرانه (اسنورکل) بهره میگیرد که عبور از آب با عمق ۵۰ سانتیمتر را ممکن میسازد.
اشتباه نکنید، هدف کوبیدن لادا نیوا جدید نیست. اما این ترکیب فنی بیشتر به مشخصات یک شاسی بلند دو دیفرانسیل انگلیسی ۵۰ سال پیش شباهت دارد تا خودرویی مربوط به سالهای پس از ۲۰۲۰. با این وجود نیوا تراول کمتر از ۱.۵ تن وزن دارد و آنچه در آفرود برای خودرو مهم است، زوایای آفرود و توان بیراههنوردی است که به کمک گیربکس کمکی ضریب سنگین، زیربندی جناغی دوبل جلو و ۵ لینک عقب تامین میشود. از این رو نباید از لادا نیوا انتظار رفتار تند و تیز و سریع در خیابان داشت.
مشخصات کلی
ابعاد و ظرفیت ها
طول | ۴۰۹۹ میلیمتر |
عرض | ۱۸۰۴ میلیمتر |
ارتفاع | ۱۶۹۰ میلیمتر |
فاصله محورها | ۲۴۵۰ میلیمتر |
وزن خالص | ۱۴۰۰ کیلوگرم |
تعداد سرنشین | ۵ نفر |
ظرفیت صندوق عقب | ۳۲۰ لیتر |
حجم مخزن سوخت | ۵۸ لیتر |
قطر رینگ | ۱۵ و ۱۶ اینچ |
طراحی ظاهری
نمای خارجی لادا نیوا تراول هیچ ارتباطی به نیوا لجند ندارد. همانطور که بیان شد، طراحی نمای خارجی در سالهای پیش از ۲۰۰۰ با همکاری جنرال موتورز دستخوش تغییرات بسیار شد، اما نسخه امروزی به زبان طراحی اروپاییهای بلوک شرق نظیر داچیا کشور رومانی (زیر مجموعه رنو فرانسه) بسیار شباهت دارد.
ابعاد خارجی نیوا تراول در حد و حدود فورد برانکو اسپرت میگنجد. از این رو همانند نسخه لجند، برای ارائه سواری مناسب آفرود همچنان بر ابعاد جمع و جور و وزن کم تکیه کرده است. سبک طراحی قدیمی این خودرو در نمای جلو کمی یادآور تویوتا 4Runner است، در حالی که نمای عقب آن شباهت بیشتری به داچیا داستر و سوزوکی گرند ویتارا دارد.
لادا تلاش زیادی داشته است تا ظاهر مدرن را با قابلیتهای آفرودی نیوا تراول ترکیب کند. از این رو در دو سوی بدنه شاهد استفاده گسترده از تریم پلاستیکی نیمتنه پایین و گلگیرهای خودرو هستیم که وظیفه آنها حفاظت از رنگ بدنه در آفرودهای سنگین و سپس ارائه حس خشن آفرودی است. رویهای که این روزها کمتر خودروسازی از آن بهره میگیرد.
طراحی داخلی
ورود به کابین نیوا تراول بدون تردید با شوکه شدن و توی ذوق خوردن همراه خواهد بود. نمای داخلی این خودرو درست همانند یک تندر۹۰ تغییر یافته است که گویی به کمک برخی آپشنهای افترمارکت نظیر نمایشگر مولتیمدیا و سنسور دنده عقب، سعی در مدرن جلوه کردن داشته باشد.
تمامی متریال داخلی خودرو از پلاستیک خشک بیکیفیت است. روکش تزئیناتی رودریها و صندلیها پارچهای، تمامی کلیدهای کنترلی آنالوگ دایرهای چرخشی یا فشاری بسیار شبیه به خانواده پراید است و نشانگرهای آنالوگ پشت فرمان با نمایشگرهای LCD سبز رنگ عتیقه (بهجای نمونه TFT جدید) و نمایشگر دوربین دنده عقب که به عنوان یک فکر دقیقه ۹۰ به لبه داشبرد اضافه شده است، همگی خبر از رویارویی با یک محصول بسیار اقتصادی روسی میدهد.
فضای صندوق عقب با توجه به ابعاد خودرو و ظرفیت نشیمن ۵ نفر بسیار محدود است، اما در صورت خواباندن ردیف دوم صندلیها این حجم به ۶۵۰ لیتر افزایش مییابد و تنها اندکی بزرگتر از صندوق خودروهای سدان داخلی نظیر تندر۹۰ و دنا است.
آپشن ها و امکانات
لادا نیوا تراول در پنج تریم شامل کلاسیک، کامفورت، بلک (سیاه) و لوکس روانه بازار میشود که دو تریم لوکس و کامفورت با تریم مضاعف آفرود قابل سفارش است و احتمالا با تغییراتی بسیار جزئی نظیر استفاده از تایرهای عاج درشت M/T و ریم ۱۶ اینچی همراه خواهد بود.
برای نیوا تراول استفاده از ویژگیهای استانداردی چون سیستم مولتیمدیا، سنسور دنده عقب و دوربین دنده عقب انتخابهایی آپشنال است. به این معنا که الزاما در تمامی تریمها عرضه نمیشوند. در نتیجه خبری از ویژگیهای رایج و استانداردی چون آینههای جانبی تاشو برقی، شیشه بالابر برقی عقب، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک و کروز کنترل نیست. حتی در کاتالوگ خبری از وجود سیستم کنترل پایداری و کنترل کشش نیست. جالب آنکه کیسه ایمنی سرنشین جلو نیز در برخی از تریمها قابل عرضه نیست. متاسفانه این خودرو در زمینه پاس کردن آزمونهای ایمنی کشور روسیه نیز سابقه درخشانی ندارد.
در نتیجه لادا نیوا تراول یک خودرو آفرودی خام و بسیار پایه است که از دیدگاه آپشنهای رفاهی شاید در بهترین حالت بتواند با خودرو مشابهی چون سوزوکی جیمنی یا رنو داستر دست دوم رقابت کند. حتی در آن صورت نیز بازار ایران برند سوزوکی را به عنوان یک خودرو آفرودی خام و بدون آپشن به لادا ترجیح خواهند داد.
البته لازم به تاکید است که نسخه رونماییشده شاید با نسخه نهایی عرضهشده در بازار یکسان نباشد. بنابراین باید منتظر ماند و نسخه نهایی را به بوته آزمایش گذاشت.
قیمت لادا نیوا تراول در بازار
لادا نیوا تراول یک خودرو روسی با کیفیت ساخت و متریال نهچندان مطلوب و ویژگیهای رفاهی بسیار محدود است که تنها با تمرکز بر عرضه در بازه قیمت رقابتی بسیار پایین و ارائه تواناییهای بیراههنوردی مناسب به بازار عرضه شده است. از این رو در بازار وارداتیهای صفر کیلومتر ایران تنها میتواند با نسخه وارداتی سوزوکی جیمنی رودررو شود.
قیمت خودرو لادا نیوا تراول در روسیه برای نسخه آغازین ۸۱۰۰ دلار است که حتی در برابر سوزوکی جیمنی و رنو داستر دست دوم هم بسیار رقابتی جلوه خواهد کرد. اگر عرضهکننده این خودرو در ایران، یعنی شرکت نیکا موتور بتواند قیمت نهایی عرضه را در بازهای معقول و منطقی نگه دارد، شاید با حجم فروش بیش از انتظار این خودرو در کشور مواجه شویم.
نویسنده: شهاب انیسی / عکاس: میلاد قزللو
source