مزایا و معایب دنا پلاس توربو اتوماتیک را بدانیم
منتشر شده در 03 دی 1402 ساعت 11:00 نویسنده امیرعباس طاهری عکاس علیرضا پاداش مزایا و معایب دنا پلاس توربو اتوماتیک از جمله مواردی است که بسیاری از خریداران این خودرو نمی دانند. در ادامه بیشتر به این موضوع می پردازیم. دنا پلاس توربو اتوماتیک یکی از خودرو های محبوب و پرفروش ایران خودرو است

منتشر شده در 03 دی 1402 ساعت 11:00

نویسنده
امیرعباس طاهری
عکاس
علیرضا پاداش

مزایا و معایب دنا پلاس توربو اتوماتیک از جمله مواردی است که بسیاری از خریداران این خودرو نمی دانند. در ادامه بیشتر به این موضوع می پردازیم.
دنا پلاس توربو اتوماتیک یکی از خودرو های محبوب و پرفروش ایران خودرو است که پس از استقبال و فروش خوب دنا پلاس وارد بازار شد و تاکنون فروش خوبی از این خودرو ثبت شده است. قبل از هر چیزی باید بدانیم که این خودرو با دنا پلاس جوانان یا دنا EFP متفاوت است و دنا پلاس اتوماتیک در رده پایین تری نسبت به دنا پلاس جوانان قرار می گیرد.
مشخصات دنا پلاس توربو اتوماتیک
دنا پلاس توربو اتوماتیک به یک پیشرانه ۱.۶۵ لیتری توربوشارژ ( EF7 توربو ) مجهز است که این پیشرانه می تواند نهایت قدرت ۱۵۰ اسب بخار و گشتاور نهایی ۲۱۵ نیوتن متر را تولید و از طریق جعبه دنده ۶ سرعته اتوماتیک AT به چرخ های جلو منتقل کند. این خودرو با وزن حدود ۱۴۰۰ کیلوگرمی خود می تواند شتاب ۰-۱۰۰ کیلومتر را در حدود ۱۰.۵ ثانیه به ثبت برساند که شتاب بسیار مناسبی در بین خودرو های تولید داخل است.

چهار کیسه هوا، صندلی های برقی ۸ جهته جلو، فرمان کمکی برقی، کروز کنترل، تهویه اتوماتیک، دریچه تهویه ردیف عقب، زیر آرنجی جلو و عقب، حالت اسپرت و برفی جعبه دنده، نمایشگر لمسی، اپل کارپلی، اندروید اتو، سنسور نور، سنسور باران، آینه های تاشو برقی، چراغ روشنایی روز، رینگ آلومینیومی ۱۶ اینچی، تریم داخلی پارچه ای، سانروف، سنسور پارک و دوربین دنده عقب، شیشه های عقب دودی و… از جمله امکاناتی که در دنا پلاس توربو اتوماتیک دیده می شود.

بررسی مزایا و معایب دنا پلاس توربو اتوماتیک
شتاب قابل قبول : پیشرانه EF7 یکی از قوی ترین پیشرانه هایی است که بر روی خودرو های داخلی قرار گرفته است. حالا فرض کنید که موتور توربو نیز به این پیشرانه اضافه شود. مسلم است که اضافه شدن توربو به این پیشرانه موجب عملکرد بهتر و بهینه تر پیشرانه EF7 شده که تاثیر این فرآیند را می توان بر شتاب دنا پلاس توربو اتوماتیک احساس کرد. البته باید بدانیم که عملکرد گیربکس نیز تاثیر به سزایی در شتاب این خودرو داشته است.

امکانات رفاهی مناسب : دنا پلاس توربو اتوماتیک در کنار ظاهر جوان پسندانه ای که دارد، امکانات رفاهی مناسب و قابل قبولی را در خود جای داده است. همان طور که پیش تر گفته شد؛ نمایشگر لمسی، اپل کارپلی، اندروید اتو، رینگ های آلومینیومی، سنسور نور و باران، تنظیم برقی صندلی های ردیف جلو، سنسور پارک عقب، دوربین دنده عقب، دی لایت، و… از جمله امکاناتی است که در این خودرو می بینیم. جالب است بدانید که در سری جدید این خودرو امکاناتی نظیر؛ سامانه کنترل پایداری، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی و… نیز به این خودرو اضافه شده است.
خدمات پس از فروش گسترده : ایران خودرو به عنوان بزرگترین خودروساز کشور، دارای مراکز خدمات رسانی گسترده ای در سراسر ایران است و به راحتی می توان و به مراکز و خدمات این شرکت دسترسی داشت. دنا پلاس توربو اتوماتیک نیز به عنوان یکی از تولیدات ایران خودرو از امتیاز بهره مند است و به راحتی می توان به قطعات و خدمات این خودرو دسترسی داشت.
مونتاژ نه چندان قوی : متاسفانه کیفیت مونتاژ برخی از خودرو های داخلی در سال های اخیر افت کرده است. خودرو های خانواده دنا نیز از این موضوع بی نصیب نمانده و بسیاری از خریداران این خودرو ها از این موضوع گلایه کرده اند. در کنار این موارد، گزارش های بسیاری از ایرادات فنی و برقی نیز داده شده که از نکات منفی این خودرو به حساب می آید.

مصرف سوخت بالا در شهر: پیشرانه EF7 توربو به دلیل مهندسی نه چندان بروزی که دارد با اینکه توان مناسبی دارد اما پیشرانه پرمصرفی به حساب می آید و مصرف سوخت میانگین دنا پلاس توربو اتوماتیک به ۸.۱۲ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر می رسد که عدد بالایی برای این خودرو به حساب می آید. البته کیفیت نه چندان بالای بنزین داخل کشور در میزان مصرف سوخت خودرو ها تاثیر بسیار بالایی دارد. این را در نظر داشته باشید که مالکین این خودرو عدد مصرف بالاتری را برای این خودرو اعلام می کنند.
فضای کابین کمتر از رقبا : یکی دیگر از نکات منفی خودرو های خانواده دنا مربوط به میزان فضای کابین این خودرو است این موضوع در حالی است که چنین چیز در خودرو تارا به عنوان رقیب دنا پلاس توربو دیده نمی شود. همانطور که می دانید پلتفرم خانواده دنا برگرفته شده از پلتفرم سمند است و به نوعی ارتقا یافته محسوب می شود که یکی از عوامل فضای ناکافی دنا پلاس توربو اتوماتیک مربوط به پلتفرم قدیمی آن است. از طرف دیگر ستون های این خودرو دارای شیب زیادی هستند که این عامل نیز بر فضای کابین این خودرو تاثیر گذار بوده است.
ویدیو بررسی دنا پلاس توربو اتوماتیک
با تمام خوبی ها و بدی های دنا پلاس توربو اتوماتیک، این خودرو همچنان یکی از محبوب ترین خودرو های تولید داخل بوده و علاقه مندان بسیاری مخصوصا در قشر جوان دارد. اما نظر شما درباره دنا پلاس توربو اتوماتیک چیست؟ به نظر شما این خودرو ارزش خرید دارد یا خیر؟
source
برچسب ها :ایران خودرو
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0