به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، ترافیک یکی از معضلات اصلی کلانشهر تهران است و روزانه تعداد زیادی از شهروندان گرفتار این موضوع هستند. کمبود حمل و نقل عمومی و فرسودگی این ناوگان هم گلایه تهرانیها را به همراه دارد و رفع این کمبودها و کاهش ترافیک از دغدغههای شهری آنها است. مدیران شهری میگویند به زودی در حوزه حمل و نقل تحول رخ میدهد و تعداد زیادی اتوبوس و تاکسی برقی به تهران افزوده میشود و هم نحوه اجرای طرح ترافیک برای امسال تغییر میکند.
طرح ترافیک از چه زمانی به خیابان های تهران آمد؟
طرح ترافیک در پایتخت سالها است به صورتهای مختلف اجرایی شده با هدف اینکه از بار ترافیکی معابر و خیابانهای تهران به ویژه در مرکز شهر بکاهد. اما در سالهای اخیر به نوعی از اثر بخشی این طرح کاسته شده است. برخی کارشناسان حوزه شهری کاهش اثر بخشی طرح اخیر را به علت امکان خرید طرح ترافیک برای همه شهروندان میدانند و برخی به نحوه اجرای آن خرده میگیرند. تعدادی از شورای شهریها هم معتقدند طرح کنونی پویایی ندارد و حتماً باید تغییر کند.
هم اکنون محدوده طرح ترافیک از شمال به خیابان مطهری، از جنوب به خیابان شوش، از غرب به خیابان کارگر و از سمت شرق به خیابانهای شریعتی و ۱۷ شهریور محدود می شود و از سوی دیگر طرح کنترل آلودگی هوا نیز از شمال به بزرگراه همت، از شرق به بزرگراه امام علی (ع)، از جنوب به بزرگراه بعثت و از غرب به بزرگراه نواب و چمران محدود شده است.
بررسی اسناد و سوابق در طرح مدیریت شهری نشان میدهد که مرحله اول طرح ترافیک تهران ابتدای شهریور ۱۳۵۸ شکل گرفت و بر این اساس، ساخت مسیرهای ویژه اتوبوسهای شرکت واحد در مرکز شهر به طول بیش از سه کیلومتر برای تردد روانتر وسایل حمل و نقل عمومی آغاز شد و در مرحله بعد ورود اتومبیلهای تکسرنشین به مرکز شهر بین ساعت ۶:۳۰ تا ۱۰ صبح ممنوع اعلام شد.
دلایل به روزرسانی در طرح ترافیک تهران
طرح زوج و فرد یا رینگ دوم طرح ترافیک، البته طرحی نام آشنا برای پایتختنشینان است که از آذرماه ۱۳۸۴ اجرایی شد؛ تا حدود ۳ سال پیش که معاون وقت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران از حذف طرح زوج و فرد و جایگزینی طرحی به نام کنترل و کاهش آلودگی هوا در محدوده طرح سابق خبر داد و این طرح ۱۴ ساله به تاریخ پیوست. استدلال مسؤولان شهری برای حذف طرح زوج و فرد کارآمد نبودن آن با توجه به افزایش تعداد خودروها در تهران عنوان شد.
البته محسن پورسیدآقایی معاون سابق حمل و نقل و ترافیک شهرداری در زمان حناچی مدیریت اسبق شهرداری تهران در سال ۹۷ نسخه جدید طرح ترافیک را به اجرا گذاشت که طی آن نحوه محاسبه هزینه تردد در محدوده مرکزی شهر به کلی تغییر کرده و متناسب با زمان ورود و خروج در محدوده تعیین شد.
و حالا پس از ۶ سال به نظر میرسد تغییر و جراحی طرح ترافیک تهران جدی شده است. محسن هرمزی معاون حمل و نقل شهرداری تهران، در مورد سرانجام مطالعات تغییر در اجرای طرح ترافیک در شهر تهران با تأکید بر اینکه ما در معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران میراث دار کم و کاستیهایی هستیم، می گوید: حوزه طرح ترافیک در سالهای اخیر با توجه به مقتضیات زمانی بهروزرسانی نشده است.
معاون حمل و نقل شهرداری تهران: بهروز رسانی طرح ترافیک در نیمه اول سال ۱۴۰۳ نهایی میشود
به گفته این مقام مدیریت شهری در بهروزرسانی طرح ترافیک، قواعد در سال جدید در دستور کار قرار گرفته است به گونهای که موضوع بهروز رسانی طرح ترافیک در نیمه اول سال ۱۴۰۳ نهایی میشود.
طرح «زوج و فرد» در طرح ترافیک جدید پایتخت حذف می شود؟
معاون حمل و نقل شهرداری تهران با توجه به جزئیات تغییرات در طرح ترافیک امسال تاکید می کند: بر اساس مطالعات، یک طرح ترافیک جدید خواهیم داشت و چیزی به نام طرح «زوج و فرد» نخواهیم داشت.
هرمزی همچنین اضافه می کند که طرح جدید ترافیکی را به نحوی مدیریت خواهیم کرد که از شب مردگی خیابانها کم کنیم؛ زیرا طرح ترافیک سالها باعث شده که به شب مردگی خیابانها کمک کند.
بازنگری در نحوه اجرای طرح ترافیک امسال قطعی است
مدیرعامل سازمان حمل و نقل ترافیک شهر تهران هم معتقد است که بازنگری در نحوه اجرای طرح ترافیک قطعی خواهد بود و امسال تغییر میکند.
به گفته شهریار افندی زاده تغییر در نرخ طرح ترافیک جدای این موضوع است و تصمیم در این زمینه بر عهده شورای شهر تهران است. همچنین بازنگری در نحوه اجرای طرح ترافیک شامل زمان اجرا و مکان اجرا است که محدوده طرح ترافیک هم احتمال کاهش دارد.
و حالا در شرایطی که مدیران شهری اعلام کردهاند بازنگری طرح ترافیک در تهران طی امسال قطعی است، سرهنگ سید ابوالفضل موسویپور رئیس پلیس راهور تهران میگوید؛ هنوز در مورد طرح ترافیک به جمع بندی نرسیده ایم و امسال طرح ترافیک تغییر نمیکند و باید اقدامات کارشناسی به درستی انجام شود.
آیا طرح ترافیک جدید منجر به کاهش بار ترافیک تهران می شود؟
اما در واکنش به اظهارات ضد و نقیض مسئولان شهری و پلیس راهور، بسیاری از شهروندان معتقدند طرح ترافیک تهران هر تغییری میکند فقط کاهش ترافیک را به همراه داشته باشد و منجر به هزینه و پرداخت اضافه برایشان نشود.
حالا باید منتظر ماند و دید پلیس راهور و شهرداری تهران چگونه به توافق میرسند و شورای عالی ترافیک چه تصمیمی در این زمینه اتخاذ خواهد کرد.
source
کلاس یوس