#image_title

رضا در یک شرکت تبلیغاتی، مشغول به کار است. او کارهای گرافیکی شرکت را انجام می دهد، چند وقتی است که نارضایتی او از فشار کاری و استرسی که محیط کار به او وارد می کند ناراحت است و در پی راه حلی است که فشار کاری او را کاهش دهد. استرس در بیشتر ابعاد و جنبه های زندگی، امری طبیعی است. محیط کار از پر چالش ترین محیط هایی است که امکان دارد در زندگی با آن رو به رو شویم. در مواجهه با این چالش ها و فشار کاری باید روش های مقابله با استرس کاری را یاد بگیریم تا در مواقع نیاز بتوانیم به درستی برنامه ریزی کرده و از زیر بار این چالش ها بیرون بیاییم  و به شکلی منطقی کار هایمان را سازماندهی کنیم که به مشکل بر نخوریم. در این مقاله می خواهیم به کمک رضا و سایر افرادی که استرس و فشار در محیط کار را تجربه می کنند رفته و روش های مقابله با استرس کاری را به آن ها بیاموزیم.

استرس کاری چیست؟

روش های مقابله با استرس کاری

شبی را به یاد آورید که امتحان سختی داشتید و در طول ترم یا سال تحصیلی آمادگی لازم برای امتحان را کسب نکرده اید و خوب درس نخوانده اید . فشاری را که آن شب تجربه کردید را به خاطر آورید، حجم نگرانی که با آن رو به رو شده اید، افکاری که در مخیله تان چرخیده، تایمی که با استرس بسیار سپری کرده و کتابی که بارها ورق زده اید تا بدانید چه مقدار از مطالب باقی مانده و ساعتی که چند بار چکش کرده اید که متوجه شوید چه قدر زمان دارید تا آن را به پایان برسانید. از این جا می توانیم به تعریف دقیقی از استرس کاری برسیم تا راحت تر روش های مقابله با استرس کاری را فرا بگیریم. استرس کاری نتیجه فشار کاری کنترل نشده است؛ همان میزان فشاری که راندمان شما را کاهش می دهد و باعث می شود احساس مفید نبودن کنید.

استرس کاری گاهی نتیجه کار مداوم بدون استراحت، برنامه ریزی غیر اصولی برای انجام کار ها، مشاجرات لفظی با همکاران و … است گاهی استرس کاری به عوامل درون کار بستگی ندارد، ممکن است مشکلاتی خارجی باعث شوند شما استرس کاری را محتمل شوید و روش های مقابله با استرس کاری را بلد نباشید. گیاهی که تحت فشار خاک شروع به رشد و نمو می کند اگر فشار معقول به همراه رفاه نسبی که شامل آب، مواد معدنی موجود در خاک، آب و … را دریافت کند به خوبی رشد کرده و به بار می نشیند اما اگر تحت فشار بسیار باشد و مواد مورد نیازش را به درستی دریافت نکند؛ نمی توان انتظار داشت که برگ و بار مناسبی به عمل آورد.  بنابراین؛ استرس و فشار کاری اگر به درستی هندل نشود می تواند نتایج مخرب و ویرانگری به بار آورد و مانع بزرگی بر سر راه پیشرفت شغلی باشد.

عوامل به وجود آورنده استرس کاری

عوامل به وجود آورنده استرس کاری

همانطور که اشاره شد استرس کاری ممکن است در اثر عوامل درونی یا بیرونی در محیط کار به وجود آید. اگر از شغل خود راضی نیستید شاید یکی از مهم ترین دلایل آن استرسی است. که محل کار تان تجربه می کنید. عواملی که به استرس کاری منجر می شوند بسیار گسترده و وسیع است و نمی توان در این مجال اندک به همه آن ها پرداخت اما در ادامه به چند مورد از آن ها خواهیم پرداخت.

  • حجم و فشار کاری بیش از حد توان.
  • فقدان نظم در محل کار و عدم توانایی سازماندهی اصولی کار ها
  • مشکلات بیرونی که روی کار تاثیر گذاشته و کیفیت و سرعت کار را پایین می آورند.
  • ضرب الاجل های غیر منطقی و خارج از حد توان کار مندان
  • فرسودگی شغلی و خسته شدن از انجام یک کار تکراری به صورت روزانه

همه این عوامل و عوامل بسیار دیگری می تواند شما را دچار استرس کند و حتما باید روش های مقابله با استرس کاری را مطالعه کرده و سپری در مقابل این مشکلات برای خود ایجاد کنید.

روش های مقابله با استرس کاری

مقابله با استرس کاری

اگر می خواهید از حجم فشار وارده و استرس کاری خود بکاهید باید با روش های مقابله با  استرس کاری ، آشنایی کافی داشته باشید. راه های بسیاری برای مقابله با فشار کاری که منجر یه استرس می شود وجود دارد؛ ولی در قدم اول لازم است جنس و نوع مشکل خود را شناسایی کرده و راه حل متناسب با آن را برگزینید.  در ادامه تعدادی از روش های مقابله با استرس کاری را می آوریم که ممکن است برای شما مفید بوده و کمکتان کند که استرس خود را کاهش دهید و به رضایت شغلی مورد نظرتان دست یابید.

  • در مورد حجم کاری نا معقول خود با کار فرما یا مدیر مجموعه صحبت کنید و از او بخواهید از فشار و حجم کار هایتان بکاهد.
  • کار ها را الویت بندی کرده و بر اساس اهمیت به آن ها بپردازید تا بتوانید زمان خود را به خوبی مدیریت کرده و دچار استرس ناشی از تلنبار شدن کار ها نشوید.
  • به اندازه کافی بخوابید، آب کافی بنوشید و به زمان و مقدار غذای خود بی توجه نباشید.
  • تا جایی که می توانید از  در خواست مرخصی شغلی پرهیز کرده و به جای آن از تعطیلات خود نهایت استفاده را کرده و از زمان استراحت خود لذت کافی ببرید.
  • مشکلات خارج از محیط کاری که روی عملکرد کاری شما تاثیر می گذارد را شناسایی کرده و با مدیرتان در میان بگذارید، شاید درک او نسبت به این موضوع از فشار کاری شما بکاهد.

جمع بندی

فشار و استرس کاری از اتفاقات نرمال کار است که ممکن در زندگی اکثر ما پیش بیاید. به جای انکار کردن آن بهتر است روش های مقابله با استرس کاری را بیاموزید و در مقابل این دسته از مشکلات با استفاده از راه حل های منطقی به مقابله با آن ها بپردازید. عوامل زیادی در محیط کار ممکن است به استرس منجر شود. بهترین راه این است که این عوامل را که شامل: حجم کار زیاد، مشاجره با همکاران، نداشتن استراحت به حد کافی و … باشد را شناسایی کرده و بعد سعی کنید با استفاده از روش های مقابله با استرس کاری ، این چالش ها را هموار سازید .

source

By viraje