#image_title
نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

نسل جدید کراس اوور گرندواتارا در دور جدید واردات با راساموتور به کشور آمده و ما در این مطلب بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا را انجام داده ایم.

در مطالب گذشته، بارها به این نکته اشاره کرده ایم که SUV های کوچک یا به عبارتی, کراس اوور ها این روزها به دلیل داشتن چند مزیت مانند ابعاد جمع جور و مناسب استفاده در ترافیک های شهری، سواری نسبتا مناسب که در جایگاهی بین سدان و شاسی بلند های واقعی قرار می گیرند و سطح قیمتی مناسب«البته نه در بازار ایران»، بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. بر این اساس در طول تقریبا دو دهه اخیر، این سگمنت از تنوع بالایی برخوردار شده است و بسیاری از خودروسازان مطرح جهانی، حداقل با یک نماینده از این کلاس در بازار حضور دارند. اما در کنار این موارد کاربردی، نباید فراموش کنیم که طراحی و استایل بدنه و فضای داخلی این کلاس خودرویی نیز همانند سایر سگمنت ها بسیار مورد توجه بوده و در مواردی حتی طراحی زیبا و یا نامناسب از دلایل اصلی موفقیت و یا شکست یک محصول و یا حتی یک کمپانی می شوند و بارزترین نمونه آن را نیز می توان در «پونتیاک ازتک» جستجو کرد.

کمپانی ژاپنی سوزوکی نیز که عموما به ساخت اتومبیل های با تکنولوژی های به اصطلاح درجه دوم و یا به عبارت بهتر اقتصادی در هر جهت شهرت دارد، اگرچه در سالیان اخیر نشان داده است که محصولاتش در بخش فنی و کیفیت حرفهای زیادی برای گفتن دارند، اما در مقوله طراحی و استایل نتوانسته پیشرفت آنچنانی داشته باشد و باید اعتراف کرد که با وجود سابقه زیاد این کمپانی ژاپنی، اما در این زمینه از رقبای هموطنش، کره ای ها و حتی برخی از چینی ها عقب مانده است.

نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

هر چند که نمی توان منکر این شد که در طول تاریخ سوزوکی، محصولات زیبا و ماندگاری نیز وجود داشته است که یکی از آن ها قطعا نسل سوم گرندویتارا است که چندین سال مهمان بازار کشور بود و به یکی از پرطرفدارترین محصولات این برند و البته سگمنت کراس اوورها در ایران تبدیل شد و همانطور که اشاره شد در کنار قوای فنی خوب و کیفیت مناسب، سبک طراحی و تناسبات جذاب بدنه در کنار فرم پردازی منطقی و خطوط قوی، گرند ویتارا را به یکی از کراس اوور های جذاب تبدیل کرد. بخصوص در دورانی که بازار کشور به جولانگاه کراس اوور های چینی تبدیل نشده بود و کره ای ها و حتی ژاپنی ها نیز به این پختگی در طراحی نرسیده بودند، سوزوکی گرند ویتارا توانست با یک ظاهر زیبا جای پای خود را در بازار ایران محکم کند.

با این حال و با گذشت نزدیک به بیست سال از معرفی نسل سوم گرندویتارا به عنوان یکی از زیباترین نسل های این کراس اوور نمادین سوزوکی که از سال ۱۹۸۸ معرفی شد، حال جدیدترین نسل این مدل که در سال ۲۰۲۳ متولد شد، قرار است با زبان طراحی جدید سوزوکی و البته بهره مندی از DNA نسل های قبل گرند ویتارا، توسط راسا موتور خاورمیانه در دور جدید وارداتی ها به بازار ایران عرضه شود و در ادامه این مطلب به نقد و بررسی طراحی ظاهری این کراس اوور نمادین سوزوکی خواهیم پرداخت.

طراحی سوزوکی گرند ویتارا در نمای بیرونی و داخلی

با بررسی سبد محصولات سوزوکی، یکی از ایراداتی که می توان به طراحی مدل های مختلف این برند وارد کرد، عدم بهره مندی از یک زبان طراحی مشترک و هویت واحد در استایل محصولات آن است. به عبارتی اگر از مدل های جیمنی و سوئیفت که از محصولات استراتژیک و مهم این برند به شمار می روند فاکتور بگیریم، سایر محصولات سوزوکی خط مشی مشخصی را در طراحی خود دنبال نمی کنند. هر چند که این نکته را نباید فراموش کرد که تنوع محصولات کمتر و نیز استفاده از پلت فرم های مشترک با سایر خودروسازان، بخصوص تویوتا و نیز بازار هدف متفاوت، می تواند از برخی دلایل این پراکندگی در هویت طراحی محصولات سوزوکی باشد.

نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

اما در طول سالیان اخیر و با رقابتی تر شدن بازار، شرایط سوزوکی نیز کمی متفاوت تر شده و تا حدودی بهبود یافته است. به طوری که اگر همین محصولات عرضه شده سوزوکی در بازار ایران در دور جدید واردات را بررسی کنیم، متوجه این نکته خواهیم شد که سوزوکی نیز توانسته به یک زبان طراحی مشخص و هویت بصری مختص به خود دست یابد. حال آنکه این سبک طراحی تا چه حد مقبول واقع می شود، امری کاملا سلیقه ای است. اما اینکه از نظر اصول طراحی و مبانی خاص هنری و مهندسی، زبان طراحی محصولات جدید سوزوکی تا چه حد موفق می باشند، مبحثی است که در ادامه و با کالبد شکافی نسل جدید گرندویتارا به آن پی خواهیم برد.

پنجمین نسل سوزوکی گرند ویتارا در استودیوی طراحی این برند در اروپا و در تورین ایتالیا توسط الساندرو دی گرگوریو «Alessandro Di Gregorio» به عنوان طراح نمای بیرونی و تاکومی اریتا «Takomi Arota» به عنوان طراح داخلی صورت پذیرفته است. اما پیش از انکه به سراغ بررسی طراحی گرندویتارا برویم، مروری کوتاه بر مصاحبه این دو طراح، پیرامون فرایند طراحی گرندویتارا خواهیم داشت.

در ابتدا آلساندرو دی گرگوریو که سابقه طراحی نمای بیرونی مدل هایی مانند سیاز، بالنو و سوئیفت را در کارنامه دارد، به سوالات در رابطه با طراحی نسل جدید گرندویتارا اینگونه پاسخ می دهد :

-چگونه به طرحی که برای گرند ویتارا پیشنهاد دادید رسیدید؟

از ابتدا، موضوع اصلی طراحی گرند ویتارا، ایجاد بالاترین کیفیت SUV در خط تولید سوزوکی بود. من تم های مختلف طراحی و راه حل ها را بررسی کردم تا احساسی عضلانی با ظاهری آینده نگر و تکنولوژیک ایجاد کنم. هدف اصلی من سبکی بود که در بین سایر برندهای شاسی بلند متوسط متمایز باشد و با نگرش پیچیده و غرورآمیزش به راحتی قابل تشخیص باشد. پس از تحقیقات عمیق، به خصوص در قسمت جلو، با تمام عناصر اصلی مانند چراغ‌های جلو، جلوپنجره و سایر جزئیات بازی کردم تا هماهنگی مناسب بین احساس پیشرفته و حس ظرافت پیدا کنم. بنابراین، من بر روی ظاهر آینده‌نگر جلو و عقب با پردازش‌های سطحی با کیفیت بالا تمرکز کردم تا پیشرفت تکنولوژیکی خودرو را به اشتراک بگذارم. این تلاش‌ها که با صنایع دستی پیشرفته ادغام شده‌اند، می‌توانند وسیله نقلیه‌ای با کیفیت عالی بسازند.

نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

-لطفاً در مورد طراحی بیرونی گرندویتارا بیشتر به ما بگویید؟

 ابتدا، با تنظیم مرکز ثقل برای ارتفاع و عرض، بر تناسبات و تعادل کلی بدنه اصلی تمرکز کردم. من یک خط کمر«Beltline» افقی تیز ایجاد کردم که به صورت بصری نمای جلویی را به چراغ عقب و سپرهای جلو و عقب C شکل را به یک دیگر متصل می کند. ترکیب این دو عنصر به گرند ویتارا نمای قوی می دهد. درهای جانبی گرد و گلگیرها حالتی عضلانی را به نمایش می گذارند، در حالی که قسمت پایینی درهای جانبی دارای عنصری از نوع «Flap» است که نور خورشید را جذب می کند و کنتراست بصری ایجاد می کند. کاپوت رو به جلو به طور قابل توجهی ارتفاع و اوورهنگ جلو را افزایش می دهد و حالت فشرده تر ستون D و شیشه عقب، انرژی و پویایی را در حالت پرسپکتیوی بدنه یا نمای جانبی به آن می بخشد و آن را به یک SUV مطمئن تبدیل می کند.

-وقتی برای اولین بار ماشین واقعی و فیزیکی را دیدید چه احساسی داشتید؟

وقتی برای اولین بار نمونه اولیه در حال اجرا را دیدم، متوجه شدم که در مسیری درست قرار دارد. بزرگ به نظر می رسد و نسبت بین بدنه و شیشه حسی ایمن می دهد در حالی که گلگیرهای مستحکم قدرت و اعتماد به نفس دارند. بدنه، به خصوص نمای جانبی، بیانگر روان بودن و کیفیت بالای آن است.

-چه ایده های خاصی در طراحی داشتید که انجام دادید؟

 در طول کل توسعه طراحی، به دنبال درک کیفیت بالا و پیچیدگی ظاهر بودم، بنابراین می‌خواستم عناصر پیشرفته، مدرن و تکنولوژی محور را معرفی کنم. یک نمونه تکنولوژی محور که می‌توانم به آن اشاره کنم، گرافیک سه نقطه ای برای چراغ های جلو و عقب بود. یکی دیگر از عناصر مدرنی که من از ابتدا بر روی آن اصرار داشتم، جلوپنجره چند ضلعی بیرون زده با الگوی ظریف و نوار کرومی تیز آن بود که با افتخار نشان S سوزوکی را نشان می داد. این نمونه‌ها نشان می‌دهند که چگونه پیشرفت و اصلاح فناوری در طراحی متعادل، خوش‌ساخت و مستحکم با هم ترکیب شده‌اند، همه ویژگی‌های مرتبط با خودروهای کلاس بالاتر است.

-چه چیزی را در مورد طراحی گرند ویتارا جدید بیشتر دوست دارید؟

برای من، من حجم قسمت عقب و نحوه انعکاس رنگ ها هنگام برجسته شدن توسط نور خورشید را دوست دارم. در ابتدا چندین تلاش لازم بود تا درست شود. ما باید تعادل درستی از ضخامت را بدون به خطر انداختن اندازه overhang عقب به دست می‌آوردیم. من به خصوص از نحوه ترکیب سطح درب عقب با گلگیر عقب خوشحالم. همچنین، من روشی را دوست دارم که ویژگی سپر C-Shape سطح درب عقب را می گیرد و باعث می شود خودرو عریض تر به نظر برسد.

در ادامه نیز تاکومی اریتا به عنوان طراحی فضای داخلی سوزوکی گرندویتارا جدید که سابقه طراحی مدل Ignis را در کارنامه دارد اینگونه توضیح می دهد :

-وقتی فهمیدید طراحی داخلی گرند ویتارا را خواهید داشت چه فکری کردید؟

خوشحال بودم که بخشی از تاریخ سری SUV سوزوکی شدم، اما سنگینی مسئولیت را نیز احساس کردم.

-لطفاً در مورد طراحی داخلی بیشتر به ما بگویید.

موضوع طراحی داخلی “یک پلت فرم محکم مناسب برای یک SUV و یک فضای داخلی پیچیده با احساس کلاس بالاتر” بود. همراه با طراحی سفت و سخت سه بعدی پانل ابزار با مهاربندی کنسول، احساس قوی SUV را ایجاد می کند. علاوه بر این، خط میله نقره ای برجسته که به تزئینات درب متصل می شود، و سطح چرم مصنوعی حالتی عالی به آن فضا می بخشد.من همچنین در مورد جزئیاتی مانند صندلی ها، چراغ های محیطی، تزئینات درها با دوخت نقره ای و تزئینات مشکی پیانو بسیار حساس بودم.

نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

-چه ایده های خاصی در طراحی داشتید یا کارهایی انجام دادید؟

سعی کردم طرحی ایجاد کنم که بدنه یک کراس اوور قوی را با فضای داخلی پیچیده هماهنگ کند. این عناصر قدرت و ظرافت را با استفاده از خطوط ظریف و سطوح رسا ترکیب کردم.

-چه چیزی را در مورد طراحی گرند ویتارا جدید بیشتر دوست دارید؟

برای فضای داخلی، طراحی کنسول میانی داشبورد را با احساس کیفیت آن دوست دارم. تعادل خوبی بین شکل، ادوات و دوخت متریال داخلی وجود دارد.

همانطور که از مصاحبه طراحان نسل جدید گرندویتارا پیداست، در طراحی این مدل سعی شده است تا طرحی نسبتا مدرن را با المان های بصری زبان طراحی جدید سوزوکی، تحت عنوان «Crafted Futurism» تلفیق کنند و در عین حال که شاهد یک کراس اوور با ابعادی جمع جور و ظریف هستیم، اما ساختاری عضلانی و مستحکم را به نمایش می گذارد.

نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

اولین مشخصه طراحی گرندویتارا در نمای جلو، استفاده از جلو پنجره چندضلعی بیرون زده با الگوهای بصری ظریف و نوار کرومی شارپ که از گوشه ها به سمت چراغ های روز امتداد یافته است، می باشد که به نوعی نشان«S» سوزوکی در مرکز جلو پنجره را نیز در برگرفته است. در کنار این مورد، طراحی متمایز سه نقطه ای گرافیک چراغ های باریک روشنایی در روز و نیز قرار گیری چراغ های اصلی بر روی سپر، توانسته چهره ای مدرن تر به نمای جلو ویتارا ببخشد. با این حال، هر چند که این سبک از طراحی شکلی مستحکم و در عین حال ظریف را به نمایش می گذارد، اما پیچیدگی و شلوغی بصری را نیز به ارمغان آورده است که با توجه به فرم پردازی نسبتا ساده اجزا، تضادی مناسب ایجاد کرده که حرکتی جسورانه و البته در مقیاس برندی چون سوزوکی به حساب می آید .طراحی کاپوت که تلفیقی از سطوح نرم و خطوط شارپ می باشد توانسته بر ایستایی نمای جلو بیفزاید و حالتی سه بعدی را به آن ببخشد.

در نمای جانبی، فرم جعبه ای Greenhouse، خطوط صاف و سطوح نرم توانسته ترکیبی از ظرافت و استحکام را نیز در این نما به خوبی به نمایش بگذارد. استفاده از یک خط شخصیتی مستقیم که از چراغ های جلو تا عقب امتداد یافته در کنار حجم های عضلانی روی گلگیرهای جلو و عقب و نیز سطوح نرم روی درها که توانسته یک کنتراست نوری جذابی را بر روی پنل نمای جانبی ایجاد کند، از جمله نکات مثبت طراحی گرندویتارا در نمای جانبی است.

نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

نسبت شیشه های جانبی به بدنه نیز متناسب بوده، اما نکته ای که در طراحی DLO یا فریم شیشه های جانبی وجود دارد، عدم امتداد قطعه کرومی روی ستون D و لچکی عقب تا روی ستون A است که یک حالت بصری نامناسب ایجاد کرده است. به این صورت که احساس می شود این قطعه از قسمت هایی از بدنه کنده شده است که به نمای بصری ان لطمه وارد کرده است.

طراحی رینگ های سایز ۱۷، اگرچه خوب و جذاب است، اما از نظر ابعادی چندان با تناسبات کلی بدنه هماهنگ نیست و استفاده از رینگ های با یک سایز بزرگتر قطعا می توانست انتخاب بهتری باشد و پویایی بیشتری به این نما ببخشد. این مورد زمانی بیشتر نمایان می شود که برای القای حس یک SUV واقعی، از قوس گلگیرهای مربعی شکل استفاده شده است.

نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

در نمای عقب با ظاهری نسبتا مدرن تر نسبت به نمای جلو روبه رو می شویم. استفاده از چراغ های باریک سراسری که در عرض خودرو امتداد یافته است در کنار گرافیک سه نقطه ای چراغ ها که به تقارن با چراغ های جلو اجرا شده است، توانسته عرض بصری مناسب و پویایی بیشتری به این نما ببخشد. در کنار این مورد، قرار گیری چراغ های راهنما و دنده عقب در یک قالب عمودی C شکل بر روی سپر، ضمن ایجاد حالتی سه بعدی، سپر عقب را نیز حجیم تر و عضلانی تر کرده است. علاوه بر این استفاده از یک دیفیوزر بزرگ در مرکز سپر، نمای کلی عقب را جذاب تر و مستحکم تر کرده است. ضمن اینکه در این نما، همانند سایر نماها محل تلاقی خطوط و کنتراست نوری ایجاد شده جذاب بوده و هارمونی مناسبی را ایجاد کرده است.

نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

با ورود به کابین گرند ویتارا جزئیات طراحی فضای داخلی نیز، مبتنی بر دو اصل سادگی و کاربردی بودن شکل گرفته است. هر چند, همانطور که تاکومی اریتا  توضیح داد, در طراحی داخلی سعی شده است تا حس بصری پیچیده و در عین حال مستحکم نمای بیرونی، به نمای داخلی منتقل شود، اما همچنان سادگی و در دسترس بودن ادوات در الویت قرار داشته است.

نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

طراحی چند لایه پوسته داشبورد، توانسته حالتی سه بعدی را همچون برخی جزِیات نمای بیرونی در این قسمت ایجاد کند. استفاده از نمایشگر مرکزی بزرگ و نوارهای کرومی که به صورت افقی و عمودی در داشبورد و کنسول میانی اجرا شده است، از جمله ویژگی های طراحی داخلی گرندویتارا جدید به شمار می رود. با این حال، نمای کلی داشبورد، در مقایسه بسیاری از کراس اوور های حتی چینی، چندان مدرن نیست و استفاده از برخی جزئیات نسبتا مدرن مانند غربالک فرمان خودرو، نتوانسته بهبودی در وضعیت نمای داخلی داشته باشد. اما به طور کلی و به عنوان یک وسیله نقلیه کاربردی، کابین گرند ویتارا جدید از امکانات مناسبی برخوردار است که می تواند حسی ماجراجویانه را به سرنشینان القا کند.

ارزیابی کلی

به طور کلی، سوزوکی با معرفی نسل جدید گرندویتارا سعی در فاصله گرفتن از طراحی های نچندان زیبا و بدون هویت یک دهه اخیر خود، بخصوص در سگمنت کراس اوور ها داشته است. محصولی که با رعایت اصول طراحی و دقت در فرم پردازی عناصر بدنه، توانسته ترکیب خوبی از ظرافت، استحکام و مدرنیته را پس از مدت ها در DNA گرندویتارا که در کنار جیمنی و سوئیفت، سومین محصول نمادین این برند به شمار می آید ایجاد کند.

نقد و بررسی طراحی سوزوکی گرند ویتارا نماد کراس اوورهای سوزوکی

هر چند که این نکته را نباید فراموش کنیم که ما همچنان با یک کراس اوور اقتصادی از برند سوزوکی روبه رو هستیم که سعی دارد همه چیز را به اقتصادی ترین شکل ممکن اجرا کند. بر همین اساس گرند ویتارا جدید را هرچند خودرویی با استایل مناسب و قابل قبول در رده رقابتی خود می یابیم، اما همچنان نمی توان از آن به عنوان یک کراس اوور «بسیار» زیبا، خاص و با المان های مجذوب کننده یاد کرد. بخصوص در بازار ایران که با توجه به مشخصات فنی و قیمت نهایی ان، ویژگی های ظاهری مدرن تر و البته خاص تر,  بخصوص در نمای داخلی می توانست در تضمین موفقیت گرندویتارا جدید کمک کننده باشد.

source