بازار خودرو در سالی که گذشت رکود بیسابقهای را تجربه کرد، اما حالا سوال مهم این است که تکلیف این بازار در سال آینده چه خواهد بود؟ در سالهای اخیر رشد قیمت در بازار خودرو بیسابقه بوده اما در سال آینده هم باید منتظر جهش قیمتی باشیم و اگر پاسخ به این سوال مثبت است، جهش قیمتی تا چه میزان خواهد بود؟ برای پاسخ به این سوالات باید موارد مختلفی را بررسی کرد، اما همزمان باید به این نکته هم توجه داشت که وضعیت اقتصادی ما تا حد زیادی وابسته به شرایط سیاسی است و همه تخمینها بر اساس شرایط فعلی در نظر گرفته شدهاند.
در آغاز سال جدید، انجمن خودروسازان نسبت به آنچه در سال آینده بر قیمت خودرو و قطعات تأثیر خواهد داشت، به وزیر مبتنی بر هشدار انجام داد. بر اساس آنچه دولت در بودجه سال ۱۴۰۴ دیده است، مبنای محاسبه نرخ ارز برای محاسبه درصد حقوق ورودی قطعات افزایش ۱۵۰ درصدی خواهد داشت. اگرچه دولت از طرف دیگر حقوق ورودی را از ۴ به ۲ درصد کاهش داده است اما در برآیند آنچه در سال آینده محقق میشود، افزایش بهای تمام شده خودرو و قطعات را برای مصرفکننده خواهد بود. به این نکته دقت داشته باشید که افزایش قیمت ناشی از این مورد ارتباطی به تورم انتظاری و آنچه به صورت معمول در صعود قیمتها میبینیم نخواهد داشت و بر این اساس خودرو و قطعات میتواند به میزان قابل توجهی جهش قیمتی داشته باشند.
با روی کار آمدن بخش خصوصی در بخش مدیریتی ایران خودرو، به نظر میرسد قیمتگذاری دستوری کم کم کنار گذاشته شود. حتی در نخستین اظهار نظرهای مدیران جدید این شرکت هم عنوان شده که مدیران جدید مایلاند قیمت کارخانه را به قیمت بازار نزدیک کنند. بحث واگذاری سایپا هم به صورت موازی در حال انجام است و به زودی این شرکت هم مدیر بخش خصوصی را به خود خواهد دید و احتمالا در آن شرکت هم به مرور شاهد اصلاح قیمت و عدم پذیرش قیمت دستوری را خواهیم دید.
سه عامل بررسی شده در این تحلیل نشان میدهد در سال آینده قطعا قیمت خودرو در کارخانه به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت و باید دید که آیا بازار آزاد هم صعودی میشود یا نه و اینکه آیا رکود سنگین در بازار خودرو ادامهدار خواهد بود یا نه؟