صنعت خودروسازی ایران با چالش‌های زیادی مواجه است و تولید خودروهای قدیمی با تکنولوژی پایین و کیفیت نازل گواه این شرایط است. مقایسه پراید در دو دوره زمانی، 20 سال پیش و اکنون، عمق فاجعه را نشان می‌دهد.

پراید یکی از خودروهای پرفروش ایران است که از سال 1372 وارد بازار شد و پس از پایان تولید پیکان، به یکه‌تاز بازار خودروهای ارزان‌قیمت تبدیل شد. این خودرو نزدیک به سه دهه روی خط تولید سایپا باقی ماند و در این سال‌ها، نسخه‌های مختلفی از آن تولید شد، اما همان نسخه اولیه با همان ظاهر قدیمی همچنان تا زمان پایان تولید در سال 1399 در کنار مدل‌های جدیدتر تولید می‌شد.

برای مقایسه‌ای دقیق، پراید مدل 1379 و آخرین مدل پراید، یعنی 1399، انتخاب شدند. پراید در سال 1379 هنوز با برند کیا تولید می‌شد و از پیشرانه کاربراتوری استفاده می‌کرد، اما پس از الزامی شدن استانداردهای آلایندگی یورو دو، سیستم سوخت‌رسانی آن به انژکتوری تغییر یافت.

در طی این 20 سال، تغییرات مثبتی در پراید ایجاد شد، از جمله تغییر پیشرانه، ارتقاء به ایربگ و ترمز ABS، و تغییر داشبورد. اما کیفیت ساخت این خودرو به‌مرور کاهش یافت و از حس کیفیت کره‌ای دهه 70 فاصله گرفت.

پراید در سال 1399 با تغییرات دیگری نیز همراه بود، از جمله ارتقاء پیشرانه به 71 اسب بخار قدرت و 114 نیوتن متر گشتاور، و حذف لچکی عقب و زه‌های جانبی. اما تولید پراید سواری در سال 1399 متوقف شد و فقط تولید نسخه وانت ادامه دارد.

این مقایسه نشان می‌دهد که روند پیشرفت صنعت خودروسازی ایران در 20 سال گذشته چقدر بوده و پراید چه تغییراتی را تجربه کرده است. تغییرات جزئی که روی این خودرو صورت گرفت، اکثراً به دلیل الزام قوانین آلایندگی و ایمنی بود وگرنه احتمالاً سایپا زحمت این به‌روزرسانی‌های جزئی را هم به خود نمی‌داد.