ماشین پرنده نوعی از خودرو است که همانند یک هواپیما یا هلیکوپتر می تواند در آسمان پرواز کند. در این مطلب به بررسی ماشین های پرنده پرداخته ایم.
ماشین پرنده یا Flying car نوعی از خودرو می باشد که همانند یک هواپیمای کوچک یا هلیکوپتر به وسیله بال های ثابت و متحرکی که دارد، پرواز در آسمان را امکان پذیر می سازد. یک ماشین پرنده می تواند به صورت شخصی و یا جهت حمل و نقل عمومی و جابجایی مسافر مورد استفاده قرار گیرد.
تا همین چند سال پیش، وقتی از خودروهای پرنده حرف میزدیم، بیشتر شبیه یه رؤیا یا فیلمهای علمیتخیلی به نظر می آمد. همهی ما از دیدن فیلمهای هالیوودی که خودروها درآسمان پرواز میکردند، هیجان زده میشدیم، اما فکر نمیکردیم روزی روزگاری چنین چیزی ممکن شود.
اما امروز این قضیه به طور جدی در حال شکلگرفتن و به حقیقت نزدیک شدن است. با سرعت باورنکردنی که علم و تکنولوژی پیشرفت کرده، آینده حملونقل دیگر در خیابانها خلاصه نمیشود. بلکه آسمان، مکان جدید حملونقل شهری خواهد بود.
بیشتر از ۵ سال پیش، شاید کسی باور نمیکرد که روزی روزگاری سوار خودرو پرنده بشویم،در آسمانها پرواز کنیم و عرض چند دقیقه به مقصد برسیم. اما امروز، این موضوع به جایی رسیده که شرکتهای بزرگ و کوچک، استارتاپها و حتی دولتها در حال کار کردن بر روی چنین تکنولوژی هستند.
حتی بسیاری از افراد با دیدن آزمایشهای موفق اولین خودروهای پرنده به این باور رسیدن که به زودی این تکنولوژی جزئی از زندگی روزمرهخواهد شد.
خودروهای پرنده، که تحت عنوان VTOL (Vertical Take-Off and Landing) شناخته میشوند، به نوعی از وسایل نقلیه اشاره دارند که به راحتی از سطح زمین بلند میشوند، در آسمان حرکت میکنن و دوباره بهطور عمودی روی زمین فرود میآیند.
با این تکنولوژی، دیگه نیازی به اتوبوس، تاکسی و حتی هواپیماهای مسافربری نیاز کمتری خواهیم داشت. فقط لازم است سوار بشویم، موتور را روشن کنیم و شروع کنیم به پرواز، این یعنی یک انقلاب اساسی در نحوه سفر و جابجایی مردم.
تمامی فناوری هایی که بر روی سایر وسایل هوایی موجود است بر روی خودرو های پرنده امتحان شده، در این میان برخی از ایده بهتر از سایرین جوابگو بوده است.
به طور مثال بهتر است یک ملخ همانند هلیکوپتر به خودرو اضافه شود و یا برای بلند شدن این خودرو ها همانند هواپیماها از بال های ثابت استفاده شود.
تاکنون این دو طراحی جزو بهترین ایده ها بوده اند و انتظار می رود که یکی از آن ها بر روی خودرو های پرنده اضافه شود.
حتی می توان این بال ها را به صورت تاشو طراحی کرد تا زمانی که راننده از روی زمین بلند شد بتواند این بال ها ببندد و موقع فرود مجدد باز کند.
اگرچه از نظر آماری، پرواز در آسمان بسیار ایمن تر از رانندگی روی زمین است، اما بر خلاف هواپیماهای مسافربری، ممکن است اتومبیل های پرنده از این میزان امنیت حین پرواز برخوردار نباشند و خلبانان یا رانندگان هوایی فاقد مهارت های لازم در مواقع اضطراری باشند.
اگر در آسمان نقص یا مشکلی جدی برای ماشین پرنده به وجود بیاید، ممکن است خودرو به پایین سقوط کند و منجر به کشته شدن یا آسیب مسافران و راننده و به بار آمدن خسارات مالی سنگینی شود.
علاوه بر این، شرایط آب و هوایی نامناسب مانند هوای مه آلود و ابری و یا طوفان، رعد و برق و باران و برف نیز می تواند چالش برانگیز باشد و آیرودینامیک خودروی پرنده را تحت تاثیر قرار دهد.
یک مشکل عمده دیگر در ایمنی خودروهای پرنده می تواند خطر برخورد این تاکسی های هوایی در صورت افزایش تعداد آنها در ناوگان حمل و نقل شهری باشد.
صحیح است که همه این ویژگیها جذاب و رویایی به نظر میرسد، اما هنوز چالشهایی وجود داره که باید حل بشود مانند هزینه ای سنگین – کنترل ترافیک هوایی- امنیت و پایایی تکنولوژی و ….
ساخت خودروهای پرنده هنوز هم هزینههای بسیار زیادی دارد. در حال حاضر، این تکنولوژی بیشتر برای افراد با درآمد بالا و شرکتهای بزرگ در دسترس است .
به علاوه، نگهداری این خودروها و ایستگاههای پروازی هم نیاز به سرمایهگذاریهای کلانی دارد. اما امیدواریم که با پیشرفتهای بیشتر، هزینهها کاهش پیدا کند و این خودروها برای عموم مردم در دسترس شود.
وقتی تعداد خودروهای پرنده زیاد شود و تو آسمونها حرکت کنند، باید یه سیستم پیچیده برای مدیریت و کنترل ترافیک هوایی راهاندازی شود.
این یعنی ایجاد قوانین جدید برای پرواز، نصب سیستمهای خودکار و بهروز برای جلوگیری از برخورد و تصادفها و ایجاد ایستگاههای پروازی مختلف توی شهرها.
همه اینها نیاز به زمان و زیرساختهای خاص خودشان را دارند.
یکی از بزرگترین نگرانیها در مورد خودروهای پرنده، امنیت این وسیله ها است. آیا در صورتی که یکی از قطعات خودرو دچار خرابی بشود، مشکلی پیش نمی آید؟
آیا میتونیم به سیستمهای خودکار اعتماد کنیم؟ اینها سوالاتی هستن که هنوز جواب قطعی برایشان پیدا نشده است.
از آنجایی که ماشین های پرنده از بال و ملخ استفاده می کنند پس قطعا سر و صدای بسیاری از آن ها بلند می شود.
یک هلی کوپتر معمولی هنگام پرواز در حدود ۱۰۰ دسی بل صدا تولید می کند، حال تصور کنید که اگر ماشین های پرنده آسمان شهر ما را پر کنند، این صدا صدها برابر می شود و این قضیه شبیه به این است که شما کنار باند یک فرودگاه زندگی کنید.
در سال های اخیر شرکت های زیادی در کشورهای مختلف از جمله ژاپن، امریکا و آلمان اقدام به تولید اتومبیل های پرنده و آزمون و خطا روی این ماشین های هوایی کرده اند، اما همچنان هیچ طرح مشخصی از اتومبیل های پرنده در هیچ نقطه از جهان به تولید انبوه نرسیده است.
شرکت خودروسازی تویوتا با استارتاپ اسکای درایو تلاش خود برای ساخت ماشین پرنده را آغاز کرد.
خودرو پرنده تویوتا (03SD) به صورت آزمایشی در محوطه این شرکت پرواز کرد.. 03SD هشت موتور دارد که امنیت آن را تضمین میکند.
اسکای درایو امیدوار بود بتواند تا پایان ۲۰۲۰ مجوز پرواز بر فراز شهر را دریافت کند.
هیوندا، بزرگترین خودروساز کره جنوبی اعلام کرده قصد دارد خط تولید خودرو پرنده هیوندا را راهاندازی کند.
جایوان شین، رییس واحد هواگردهای شهری هیوندای گفته در حال توسعهی مدلهایی برای جابهجایی ۵ یا ۶ نفر در آسمان شهرها و یک نسخه دیگر برای پرواز بین شهری است و انتظار دارد که این خودروهای پرنده تا سال ۲۰۲۸ وارد بازار شود.
اگر فکر میکنید که فولکس واگن فقط به دنبال ساخت خودروهای برقی است، سخت در اشتباهید.
زیرا این خودروساز آلمانی تحقیقات خود را برای ساخت خودروهای پرنده شروع کرده است.
این خودروساز به دنبال یافتن شرکا و همکارانی برای دستیابی به این هدف است و مهندسان فولکس واگن هم در حال طراحی مدلهای مفهومی خودرو پرنده هستند.
خودروهای پرنده فولکس واگن فقط برای استفاده شخصی و مختص مالکان خصوصی تولید نخواهد شد و در صنعت «روبو-تاکسی» یا تاکسیهای خودکار نیز استفاده میشود.
طبق گزارش مورگان استنلی، ارزش بازار تاکسیهای تجاری در سال ۲۰۴۰ میلادی (۱۴۱۹ خورشیدی) بالغ بر ۱.۵ هزار میلیارد دلار خواهد بود.
آئودی، یکی از برندهای گروه خودروسازی فولکس واگن همکاری خود را با ایرباس و ایتالدیزاین برای ساخت تاکسیهای پرنده شروع کرده و پورشه نیز در حال همکاری با بوئینگ است.
فولکس واگن هنوز شریک و یا همکاری را معرفی نکرده و فعلا در حال انجام تحقیقات و مطالعات مقدماتی است.
بازار تاکسیهای پرنده آنقدر جذاب است که فولکس واگن را ترغیب کرده تا در این زمینه سرمایهگذاری کند.
در حال حاضر تمرکز گروه خودروسازی فولکس واگن روی خودروهای برقی مثل فولکس واگن ID.4 و آئودی ای ترون GT و آر اس ای ترون GT است.
اما خودروهای پرنده و ماشینهای برقی یک نکته مشترک دارند: موتورهای برقی باتریدار.