سری ۳ بی ام و از نیمه دهه ۱۹۷۰ میلادی به عنوان یکی از اعضای «خانواده سری جدید» این شرکت و جانشین رسمی سری ۰۲ وارد سبد محصولات بازار جهانی بی ام و شد. این خودرو با فروش سالانه ۳۰ درصدی، همواره به عنوان پرفروشترین مدل تولیدی تاریخ بی ام و شناخته میشود.
نسل هفتم بی ام و سری ۳ از سال ۲۰۱۸ روانه خط تولید شد اما از سال ۲۰۲۲ فیس لیفت جدیدی برای این محصول ارائه شد که ظاهر آن را بر اساس استانداردهای روز بینالمللی برای این برند تازه نگه میدارد. پرشیا خودرو نماینده واردات این برند در بازار ایران، قرار است نسخه جدیدی از سری ۳ را با نام تجاری بی ام و 318i مدل ۲۰۲۴ به عنوان محصول وارداتی روانه بازار کشور کند.
مزایا و معایب
+ بهروزترین طراحی بی ام و
+ دینامیک رانندگی قابل قبول
– ارائه در نسخه پایه
– پیشرانه و سطح امکانات ضعیف
– قیمت نهایی قابل توجه
مشخصات فنی
بی ام و سری ۳ از ابتدای تولید قرار بود تنها یک کوپه/کانورتیبل سایز کوچک پریمیوم باشد، اما در گذر زمان خط تولید این خودرو به نسخه سدان، استیت ۵ در (استیشن واگن)، لیفت بک ۵ در (GT) و هاچبک ۳ در نیز گسترش یافت. اما سال ۲۰۱۳ با بروز یک تغییر فاحش دیگر در سیاستهای کلاسبندی بی ام و، نسخه کوپه و کانورتیبل سری ۳ با تغییر نام در خانواده بی ام و سری ۴ به بازار عرضه شد. در نتیجه از آن پس سری ۳ همه نسخههای نامبرده به جز کوپه و کانورتیبل را در بر میگیرد.
نسخه امروزی بی ام و سری ۳ بهعنوان نسل هفتم و در نمونه سدان، با کد شناسایی فنی G20 به بازار معرفی شد. این نسل اگرچه طیف قابل توجهی از پیشرانههای بنزینی، هیبرید و دیزلی به همراه سیستم انتقال نیرو دو دیفرانسیل (AWD) را دربر میگیرد، اما نسخه منتخب پرشیا خودرو، بی ام و 318i در میان یکی از ضعیفترین ستاپهای عرضهشده برای آن است. پیشرانه ۴ سیلندر تزریق مستقیم تک توربو توئین اسکرول (Twin-Scroll Turbo) با کد فنی B48 به حجم ۲ لیتر که حرف زیادی برای گفتن ندارد.
البته پرواضح است که انتخاب این پیشرانه از سوی پرشیا خودرو به منظور هماهنگی با رده قیمتی استاندارد واردات به کشور و همچنین کنترل قیمت نهایی خودرو در بازار ایران انجام گرفته است، اما برای مردم ایران که زمانی با انواع بی ام و وارداتی ۶ و ۸ سیلندر خو گرفته بودند، کمی غمانگیز است.
در کاتالوگ رسمی این خودرو از گیربکس بهکاررفته در بی ام و 318i وارداتی تنها با عنوان اتوماتیک یاد شده است. در نتیجه این خودرو با گیربکس اتوماتیک ۸ سرعت معروف ZF (در آمریکا مشهور به تورکفلایت) مدل 8HP ورانه بازار ایران خواهد شد. این گیربکس یک نمونه ۸ سرعت AT است که با همکاری مستقیم ZF آلمان و کرایسلر آمریکا تولید شده و به دوام، سرعت تعویض دنده و قابلیت انتقال گشتاور خیرهکننده مشهور است. خانواده گستردهای از سری 8HP به تولید رسید که در طیف قابل توجهی از خودروهای اروپایی و آمریکایی نظیر مرسدس بنز AMG GT و خانواده هلکت کرایسلر به کار رفته است.
مشخصات کلی
ابعاد و ظرفیت ها
طول | ۴۷۱۳ میلیمتر |
عرض | ۱۸۲۷ میلیمتر |
ارتفاع | ۱۴۴۰ میلیمتر |
فاصله محورها | ۲۸۵۱ میلیمتر |
وزن خالص | ۱۵۰۰ کیلوگرم |
تعداد سرنشین | ۵ نفر |
ظرفیت صندوق عقب | ۴۲۰ لیتر |
حجم مخزن سوخت | ۵۹ لیتر |
قطر رینگ | ۱۷ اینچ |
طراحی ظاهری
عکسی که پرشیا خودرو برای کاتالوگ رسمی این محصول انتخاب کرده، نسخه دارای کیت بدنه متفاوت است. اما نسخه وارداتی بی ام و 318i ۲۰۲۴ احتمالا نمونه پایه این خودرو باشد که به مراتب از نظر ظاهری سادهتر است. در هر صورت، فیس لیفتی که در سال ۲۰۲۲ برای سری ۳ ارائه شد شامل تغییرات جزئی در نمای خارجی است و به عنوان یک فیس لیفت مینور (Minor Face-Lift) شناخته میشود. سیستم روشنایی در روز (DLR)، جلوپنجره، سپرهای جلو و عقب و دامن زیر درها تنها نقاطی است که در نسخه فیس لیفت با تغییرات جزیی مواجه شده است.
اما نکته مهم در این نسخه وارداتی آن است که بی ام و چندین سال از بازار ایران دور مانده است. واردات دوباره بی ام و 318i یک خلا بزرگ از دیدگاه طراحی برای بازار کشور به همراه خواهد داشت که باعث میشود دیده شدن مجدد آن در بازار کشور، به عنوان یک تغییر فاحش شناخته شود.
طراحی گریل سنتی دو بخش جلوپنجره در این خودرو خوشبختانه از نسخه مربوط به سری M Power و دارای ابعاد فضایی نیست. چراغهای جلو خودرو ترکیبی از چراغهای سنتی بی ام و در ترکیب با طراحی نوین سری ۶ نسل سوم است. سبکی که نه فقط در این خودرو بلکه در سایر اعضای خانواده بی ام و نظیر سری ۸ نیز دیده میشود. چراغهای عقب خودرو تغییر خاصی به همراه نداشته و همان سبک معادل سال ۲۰۲۲ را به همراه دارد. اما تمایز آن برای ایرانیان در باریکی بیش از حد و حذف ضخامت به نسبت طراحی چراغهای قدیمی و رایج بی ام و است.
طراحی داخلی
نمای داخلی بی ام و 318i مدل ۲۰۲۴ رویکرد مدرن و آیندهگرایانه بی ام و از کابین خودرو را به نمایش میگذارد. مجموعه کلاستر خودرو از نوع تمام دیجیتال متشکل از دو نمایشگر رنگی مستقل، یکی از نوع لمسی برای سیستم مولتی مدیا و دیگری برای کلاستر خودرو است که به صورت افقی به یکدیگر متصل شدهاند.
خوشبختانه دیگر خبری از غربیلک فرمان سه گوش نهچندان محبوب در نسخههای جدید این خودروساز نیست و غربیلک سه نقطع اتصال امروزی در سری ۳، طراحی جذابتری به همراه دارد که با تریم آلومینیومی مات تزیین شده است. اما همچنان زیبایی غربیلکهای سه شاخه قدیمی این برند را که در مرکز نیز با یک دایره جذاب همراه بودهاند، ندارد. طراحی که المانهای آن سالهای طولانی در فرمان سه شاخه محصولات برند کیا کره جنوبی نیز استفاده شد.
تریم دو رنگ فضای کابین از دیگر برگهای برنده این خودروساز است که امیدواریم نسخههای وارداتی بازار کشور نیز به آن مزین باشند، چراکه از دیدگاه بصری و سبک ترکیبی رنگآمیزی کابین، بسیار گرمتر و زیباتر جلوه میکند. داشبرد خودرو طراحی کاملا متقارن دارد که با تریم آلومینیومی مات (همانند روی فرمان) تزیین شده و کنسول میانی نیز حالا با دربرگرفتن تعداد ادوات کنترلی کمتر، با یک اهرم تعویض دنده دورانی همراه شده و به مراتب سادهتر و مینیمالیست جلوه میکند.
آپشن ها و امکانات
گفتیم که نسخههای وارداتی بی ام و 318i به منظور کنترل قیمت نهایی خودرو و تناسب با قوانین واردات به کشور، قرار نیست نمونهای پر آپشن باشد. پرشیا خودرو نیز اعلام کرده است که ویژگیهای رفاهی و ایمنی بیانشده در زمان تحویل و در میان نسخههای وارداتی میتواند متفاوت باشد.
با این حال وجود قابلیتهایی چون ورود و استارت بدون کلید، کروز کنترل هوشمند با قابلیت تابلو خوان، سیستم نظارت بر فشار باد تایرها، سنسور پارک جلو و عقب، رادار تشخیص عابر پیاده، سیستم روشنایی تمام LED با سنسور نور و نوربالا اتوماتیک، سیستم روشن و خاموش شدن اتوماتیک پیشرانه، رادار برخورد از جلو با مداخله سیستم ترمز، رادار جلوگیری برخورد از عقب، رادار هشدار خروج خودرو از میان خطوط، پدالهای تعویض دنده از پشت فرمان (Quick Shifter)، سیستم کمک پارک، سنسور باران و تایرهای ران فلت (Run Flat/پنچر رو)، طیف امکانات رفاهی و ایمنی قابل قبولی را برای این اسطوره آلمانی به همراه دارد.
اگرچه ترجیح شخص نگارنده بر حذف بسیاری از ویژگیهای دهان پرکن و در عوض ارائه خودرو در یک تریم بالاتر با پیشرانه قویتر، مثلا تریم 330i با همان پیشرانه ۲ لیتری B48 اما با ستاپ فنی بسیار بهتر به قدرت ۲۵۵ اسب بخار و ۴۰۰ نیوتون.متر گشتاور بود. اما متاسفانه بازار آپشنپسند کشور ما چنین ترکیبی را نمیپذیرد.
قیمت بی ام و 318i در بازار
قیمت سری ۳ با توجه به تریم و سطح امکانات بین بازه تقریبی ۴۵ تا ۶۰ هزار دلار میایستد. با توجه به انتخاب نسخه پایه بی ام و ۳۱۸ از سوی پرشیا خودرو، احتمالا قیمت نهایی نسخه وارداتی به ۴۵ هزار دلار نزدیکتر باشد که به هیچ عنوان ارزان نیست. در نتیجه در صورت واردات به کشور، به هیچ عنوان انتظار یک مبلغ نهایی رویایی و در دسترس را از این خودرو نداشته باشید.
نویسنده: شهاب انیسی
source