از آنجاییکه در سالهای اخیر به ویژه از سال 1400 تا به امروز قیمت خودرو در بازار به دلایل مختلف با نوسانات شدیدی روبهرو شده، شورای رقابت برای قیمتگذاری خودرو مجدداً تصمیمات جدیدی اتخاذ است.
به گزارش خبرآنلاین، در ادامه این مطلب قصد داریم به بررسی تصمیم شورای رقابت برای قیمتگذاری خودرو بپردازیم، بنابراین با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
آشفتگی بازار خودرو و ورود شورای رقابت
سال ۱۴۰۱، سال بسیار تنشزا و پرنوسان برای بازار خودرو بود. اتفاقاتی نظیر افزایش ناگهانی نرخ ارز، شرایط اقتصادی متزلزل، تورم و عدم تطابق میان عرضه و تقاضا موجب افزایش قیمت روز خودرو صفر کیلومتر و خودرو دست دوم شد. دولت برای کاهش قیمت خودرو و ایجاد تعادل در بازار تصمیم به راهاندازی سامانه یکپارچه فروش خودرو، فروش خودرو در بورس کالا و واردات خودرو خارجی گرفت.
در ادامه، نیز طرح ورود شورای رقابت به عرصه خودرو برای ایجاد تعادل قیمتها در بازار خودرو مطرح شد. این طرح جهت ساماندهی صنعت خودرو در تاریخ ۱۷ خردادماه سال ۱۴۰۱ از سمت مجلس به دولت ابلاغ شد.
در طرح ساماندهی صنعت خودرو توسط شورای رقابت، شرکتهای خودروسازی موظف به اعلام قیمت نهایی محصولات تولیدی خود با توجه به میزان سود و قیمت قطعی فروش بعد از محاسبه را به شورای رقابت شدند.
اما همچنان شورای رقابت در قیمتگذاری خودروها نقشی نداشت. بنابراین با افزایش قیمت روز خودرو در بازار و حذف طرحهای فروش خودروسازان، متقاضیان به تدریج به سمت خرید خودروهای صفر از بازار بورس سوق پیدا کردند. در نهایت، شورای رقابت در تاریخ شنبه ۱۷ تیر 1402 طی جلسه ۵۸۴ تصمیم به قیمتگذاری خودرو گرفتند.
آخرین تصمیمات شورای رقابت در مورد قیمت خودرو
با توجه به آخرین تصمیمات شورای رقابت در مورد قیمت خودرو، شورای رقابت در پاسخ به دستور ریاست جمهور حین دفاع از مصوبه خود، عوامل افزایش قیمت خودروهای مونتاژی را به شرح زیر بیان کرد.
قیمتگذاری محصولات خودروسازان مونتاژی پیش از ورود شورای رقابت، برطبق تصمیمات هیأتمدیره شرکتهای خودروساز انجام شده و به متقاضیان قیمتهایی بالاتر از قیمتهای مصوبه شورا اعلام شده است.
حفظ، استمرار و تحقق تولید خودرو به ایجاد انگیزه جهت تداوم تولید و رفع مشکلات بستگی داشته و عدم سودآوری یا زیان، تولید را که توسط بخش خصوصی انجام میشود، دچار بحران و توقف خواهد کرد.
بر طبق آخرین تصمیمات شورای رقابت در مورد قیمت خودرو، اصلاح قیمت خودروها با توجه به بررسی اسناد و مدارک، اطلاعات حسابداری و صورتهای مالی قانونی، انجام شده است.
قیمتگذاری خودرو توسط شورای رقابت در جلسه ۵۸۴، نسبت به قیمتهای شرکتهای خودروسازی کاهش یافته و با تداوم در تولید، افزایش عرضه و واردات خودرو، بازار به ثبات پایداری خواهد رسید.
شورای رقابت از هرگونه بررسی کارشناسی فنی مبنی بر افزایش قیمت و هرگونه عملکردی جهت ایجاد رقابت بیشتر در بازار خودرو و رفاه متقاضیان محصولات تولیدی استقبال خواهد کرد.
سرانجام شورای رقابت و تصمیمات دولت در خصوص قیمت گذاری
بازار خودرو در ماههای اخیر بسیار بهم ریخته بوده و بازار دچار تزلزل و بیثباتی شده است. با توجه به لیست قیمت خودرو امروز و آخرین قیمت خودرو امروز، خرید و فروش خودرو با رکود بیسابقهای روبهرو شده است. همچنین به علت نوسانات نرخ ارز و تصمیمات دولت، بازار با شوک چشمگیری روبهرو شده است.
به همین سبب، شورای رقابت در تاریخ 17 تیرماه 1402 برای قیمتگذاری خودروها تصمیماتی اخذ کرده تا تولید محصولات داخلی را رونق ببخشد و در بازار تعادل ایجاد نماید. واکنش بازار به مصوبه جدید شورای رقابت، ابتدا با افزایش قیمت خودروها و بعد از آن با کاهش چشمگیری روبهرو شده است.
اما بعد از گذشت چندین روز از نتیجه مصوبه شورای رقابت بر بازار خودرو، در تاریخ یکشنبه ۲۵ تیرماه، ریئس جمهور با نظر شورای رقابت مخالفت کرده و قصد دارد در یک جلسه ویژه با توجه به تصمیمات ریئس جمهور مجدداً قیمت خودروهای مونتاژی را مشخص نمایند. در حالیکه طی چند روز اخیر با توجه به آخرین قیمت خودرو امروز برطبق مصوبه شورای رقابت، قیمت محصولات تولیدی کاهشی داشته و قیمتها تعدیل شدهاند.
سرنوشت بازار خودرو
بر اساس گفتههای بهادری جهرمی، سخنگوی دولت، درباره قیمت خودرو امروز در بازار، دولت مخالف با اخذ اینگونه تصمیمات یکجانبه، بدون توجه به شرایط اقتصاد کشور و تحقق شعار سال برای مهار تورم است.
در ادامه بیان میدارد که بر طبق صلاحیتی که مجلس شورای اسلامی به شورای رقابت داده، شورای رقابت برای تصمیمگیری درباره آخرین قیمت خودرو امروز استقلال داشته و دولت نیز به این تصمیمات احترام میگذارد. اما به عقیده دولت هر نهاد صلاحیتدار نمیتواند بدون همکاری و هماهنگی با نهادها و دستگاههای دیگر یکطرفه و یکجانبه تصمیمگیری نماید.
مصوبه شورای رقابت برای خودروهای مونتاژی
با توجه به آخرین تصمیمات شورای رقابت در مورد قیمت خودرو و مجادله میان شورای رقابت و شرکتهای خودروسازی بخش خصوصی، نایب رئیس شورای رقابت، محمود دودانگه، اعلام کرد که مصوبه اعلام شده توسط این شورا، لازم الاجرا خواهد بود. همچنین ایجاد هرگونه تغییرات لازم، در چارچوب دستورالعمل تنظیم بازار خودرو امکانپذیر است.
نایب رئیس شورای رقابت نیز بیان کرده که قیمت پایهای محصولاتی که به دلیل عدم تکمیل اطلاعات و اسناد هزینهای، مشخص نشدهاند، در هفتههای آتی اعلام خواهند شد.
کلام آخر
با توجه به عواملی نظیر تورم، نوسانات نرخ ارز، تصمیمات دولت و عدم تعادل میان عرضه و تقاضا، شرایط کنونی بازار خودرو بسیار بهم ریخته است. به همین سبب شورای رقابت تصمیم به ورود به بازار خودرو، جهت ساماندهی قیمت محصولات تولیدی اتخاذ کرده است.
در این طرح شورای رقابت با هدف قیمتگذاری خودروهای تولیدی شرکتهای خصوصی در تاریخ 17 تیرماه 1402 طی جلسه ۵۸۴ تصمیم به بررسی قیمت محصولات مونتاژی گرفته اند. انتظار میرود که با توجه به این طرح، قیمت خودروها کاهش یابد و بازار به حالت پایداری برسد.
source