Wp Header Logo 1017png

سایپا در آینده‌ای نزدیک خودروهای برقی چانگان و سینوگلد را وارد و به بازار عرضه می‌کند. این گروه خودروسازی در راستای استراتژی و برنامه‌ریزی وزارت صمت و همچنین مسئولیت اجتماعی خود اقدام به واردات خودروهای برقی مطابق با آخرین استانداردهای روز دنیا کرده است. بر این اساس، در گام اول، سایپا محصول شرکت چانگان به نام ایدو EV460 و سینوگلد 5 تانگو را به سبد محصولات وارداتی خود افزوده است و در آینده‌ای نزدیک شاهد ورود این خودروها به بازار خواهیم بود. چانگان یکی از شناخته‌شده‌ترین شرکت‌های خودروساز چینی است که در زمینه تولید خودروهای برقی اقتصادی و لوکس موفقیت‌های زیادی داشته است.

چانگان ایدو EV460 مدل برقی سدان ایدو (محصول پیشین سایپا) است که به‌عنوان یک محصول الکتریکی اقتصادی در بازار چین عرضه می‌شود. خودروهای تمام‌برقی یادشده از باتری جدید و به‌روز ‌بهره می‌برند و همچنین قابلیت شارژ در منزل و شارژ سریع را دارند.

این خودروها با یکبار شارژ می‌توانند مسافت طولانی را پیمایش کنند. باتری این خودروها از سوی شرکت تولیدکننده گارانتی دارد. سایپا همچنین در حال مذاکره با چند شرکت مطرح دیگر برای واردات خودروهای برقی در انواع کلاس‌های ابعادی و قیمتی است.

خودروهای برقی ویژگی‌های متعددی دارند که ازجمله آن می‌توان به کیفیت سواری بهتر به همراه راحتی سرنشین،‌ عدم نیاز به مراجعه به پمپ بنزین و توانایی شارژ خودرو در منزل، ‌هزینه نگهداری پایین‌تر نسبت به خودرو بنزینی، ‌قیمت کمتر برق (در سطح جهانی) نسبت به سوخت فسیلی و آلایندگی پایین و دوستدار محیط زیست اشاره کرد. از دیگر امکانات و تجیزات این خودروها می‌توان به فرمان برقی، صفحه جلو آمپر بزرگ (Cluster)، سیستم نگه‌دارنده خودکار (Auto Hold)، سیستم کنترل پایداری (ESP) و … اشاره کرد.

در نظر گرفتن مشوق برای فروش خودروهای برقی

در همین راستا، در چهارمین سلسله سمینار خودروهای برقی که به همت مدیریت مطالعات راهبردی و رسانه گروه خودروسازی سایپا و همکاری شرکت‌های گروه سایپا برگزار می‌شود،‌ موضوعات مرتبط با سودآوری خودروهای برقی،‌ تولید موتور هیبرید و مشوق‌هایی که می‌توان برای خریداران خودروهای برقی لحاظ کرد، مطرح شد و موارد پیشنهادی مورد بحث و بررسی کارشناسان قرار گرفت.

محمدرضا عبداللهی، مدیر گروه اقتصاد کلان و مدل‌سازی دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس در این سمینار ضمن ارائه توضیحاتی درخصوص ارتباط دهک‌های درآمدی با تقاضای خودرو برقی، ناترازی انرژی ایران، تعرفه واردات خودروهای برقی، توجیه‌پذیری استفاده از خودرو برقی در ایران با توجه به قیمت بنزین، اظهار داشت: «در سال 1400 نسبت خانوارهای دارای خودرو و بدون خودرو تقریبا برابر بوده است، به‌نحوی‌که 50.2 درصد بدون خودرو و 49.8 درصد دارای خودرو بوده‌اند.»

وی افزود: «از آنجا که قیمت خودروهای برقی نسبتا گران است، دهک‌های پایین درآمدی جامعه تمایل و امکان خرید این نوع از خودروها را ندارند. بنابراین جامعه هدف برای خودروهای برقی (در مقطع فعلی)، دهک‌های بالای جامعه است. بدین جهت، سیاست‌گذاران با لحاظ کردن مشوق می‌توانند شرایطی را فراهم کنند که این گروه نیز به سمت خرید خودروهای برقی برود.»

عبداللهی با اشاره به وجود ناترازی انرژی در کشور و به‌خصوص کمبود برق، تصریح کرد: «یکی از مهم‌ترین چالش‌های صنعت برق که موجب کاهش انگیزه سرمایه‌گذاری در این حوزه شده، ‌قیمت‌گذاری است. در صورت تصمیم بر اصلاح قیمت‌ برق، شاهد سرمایه‌گذاری در این صنعت خواهیم بود. با این اوصاف، پیشنهاد می‌شود برای شارژ خودروهای برقی در مقطع فعلی از ظرفیت مازاد عرضه برق در ساعات بامداد استفاده شود.»

در گام اول، سایپا محصول شرکت چانگان به نام ایدو EV460 و سینوگلد 5 تانگو را به سبد محصولات وارداتی خود افزوده است که در آینده‌ای نزدیک شاهد ورود آن‌ها به بازار خواهیم بود. این خودروهای تمام‌برقی، از باتری جدید و به‌روز ‌بهره می‌برند و همچنین قابلیت شارژ در منزل و شارژ سریع را دارند

ضرورت حرکت ایران به سمت تولید خودروهای هیبرید

در ادامه، امیرحسن کاکایی؛ عضو هیات علمی دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم‌وصنعت ایران با بیان این‌که هر کشوری در تولید خودرو برقی زیست‌بوم (اکوسیستم) مخصوص به خود را دارد و در ایران هم باید بر اساس زیست بوم کشورمان تصمیم‌گیری شود، گفت: «شرایط قانونی، حقوقی و سایر موارد در هر کشوری خاص خودش است و در ایران هم باید بر اساس زیرساخت‌ها و توانمندی‌ها تصمیم‌گیری و اقدام‌های لازم صورت گیرد.»

او حرکت به سمت برقی‌سازی خودروها را یک اصل دانست و تاکید کرد: «اکثر کشورها به سمت تولید و عرضه خودروهای برقی در حال حرکت هستند، اما این‌که خودرو تمام‌برقی باشد یا هیبرید بستگی به شرایط و وضعیت انرژی کشورها دارد. به نظر می‌رسد برای ایران نیز واردات و تولید خودروهای هیبرید با توجه به منابع غنی ‌نفت و گاز باید در اولویت باشد.»

این استاد دانشگاه افزود: «برای آن‌که در تولید خودروهای برقی به موفقیت برسیم، ضرورت دارد که در حوزه زیرساخت، اقتصاد مصرف، اقتصاد تولید، اقتصاد انرژی و حتی نرخ اشتغال بررسی‌های دقیقی انجام شود.»

هزینه کمتر خودروهای برقی نسبت به خودروهای احتراقی

حسین تهرانی نیک‌نژاد، کارشناس ارشد شرکت خودروسازی هواوی چین نیز در این سمینار، به‌صورت برخط به وضعیت مناسب و توسعه‌ای تولید خودرو برقی در کشور چین پرداخت و گفت: «بسیاری از شرکت‌های فعال در حوزه نرم‌افزار و سخت‌افزار به تولید خودرو برقی متمایل شده‌اند؛ در کشور چین حدود 200 شرکت سازنده خودروهای برقی وجود دارند که تمام این شرکت‌ها در حوزه برق فعال بودند.»

او با بیان این‌که در کشور چین، شرکت‌ها با سرمایه‌گذاری نسبتا کم و نیروی انسانی محدود در حوزه تولید خودرو برقی فعالیت را شروع کردند، ‌افزود: «خودروهای برقی علاوه بر ایجاد آرامش و آسایش برای استفاده‌کنندگان، هزینه‌های کمتری نسبت به خودروهای احتراقی دارند.»

کارشناس ارشد شرکت خودروسازی هواوی چین خاطرنشان کرد: «خودروسازانی که تولید خودروهای احتراقی دارند، به دلیل داشتن شبکه وسیع زنجیره تامین و نیاز به سرمایه‌گذاری بالا، برای تولید خودروهای برقی با چالش های روبه‌رو می‌شوند، اما با این وجود می‌توانند به این سمت حرکت کنند.» او افزود: «شرکت‌های خودروساز ایرانی با همراهی شرکت‌های فعال در حوزه آی‌تی و بهره‌گیری از توان آن‌ها با سرعت بیشتری می‌توانند به سمت خودروهای برقی بروند.»

source
کلاس یوس